Blog

Váta

Právě jsme vstoupili do podzimu a to je čas, kdy začíná vládnout Váta. Její síla bude postupně stoupat a pak zase klesat začátkem zimy. Je to nejdominantnější dóša ze všech, protože je nejrychlejší. A jak už jsme si řekli minule, je principem vzduchu a éteru. Jejími základními charakteristikami jsou tedy pohyb, lehkost, suchost a chlad.

A jak je to s touto dóšou v lidském těle?

I v něm řídí zejména činnosti vyžadující pohyb, zejména dýchání, žvýkání, polykání, mrkání, přívod živin k buňkám a vylučování odpadních látek. Ovlivňuje také krevní oběh, srdeční tep, činnost nervového a trávícího systému. Také má na starosti smyslové, paměťové a duševní funkce.

Váta sídlí v tlustém střevě, v kůži, sliznicích, plicích, hrdle a v žaludku. Vyhrocená Váta má na svědomí nepravidelné trávení.

Váta je nejstudenější ze všech dóš, lidé s její nerovnováhou jsou obvykle zimomřiví. Hodně často si stěžují na studené nohy a ruce, z čehož vyplývá, že studené počasí moc v lásce nemají. A právě pro tyto osobnosti jsou nejvhodnější prohřívací olejové masáže abhyanga, se kterými je ájurvéda hojně spojována.

Lidé s výraznou Vátou jsou však hodně kreativní. Často jsou k nezastavení, musí být totiž pořád v pohybu. Možná právě proto obvykle rádi cestují. Se spolehlivostí u nich může být problém, protože často nedotahují věci do konce a hůře se soustředí. Mívají hlavu v oblacích. Rychle se učí, ale stejně rychle i zapomínají. Náladu i zájmy mají nestálé. Mohou mít problémy se srdečním rytmem, kolísáním krevního tlaku. Také často trpí křečemi.

Váta je obtížně regulovatelná. Vytvořit si nějaký denní režim je pro ně neřešitelný problém. Rádi improvizují a nesnáší rutinu. Neradi se podřizují pravidlům. Tak přesně v téhle charakteristice vidím mého syna:-).

Váta je suchá. Může trpět na suchou kůži a mít sklony k suchým ekzémům.

Váta je lehká, proto mívá i poměrně často lehký a přerušovaný spánek. Váta se také snadno vyvede z rovnováhy a může trpět úzkostmi. Bolest a nervozita jsou pro ni taktéž velmi obvyklé.

Váta je jemná až křehká. Může mít lámavé cévy, lámající se kosti, vlasy a nehty. Projevit se mohou i krátkodobé třesy, husí kůže, bolesti a strach.Váta je také drsná a hrubá, například hlas či nehty.

Co ale může většina z nás Vátě jen tiše závidět, je to, že obvykle bývají nejštíhlejší ze všech tělesných typů. Na váze přibývají velmi pomalu a spíše až v pozdějším věku. Bývají také vysoké nebo naopak nízké a i ostatní proporce bývají různé, spíše extrémní než vyrovnané. Typické je pro ně praskání v kloubech. Také jejich trávení je nevyrovnané.

Váta oplývá idejemi, ale má problém je uskutečnit. Typické pro ni je provádění několika činností naráz nebo jejich střídání. Výhodu je, že je ohromně kreativní, plná nápadů a námětů.


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.