Blog

Proč nám vadí, když někdo dělá věci jinak

Proč mě dnes napadla právě taková otázka? Vlastně ani nevím:-). Ale určitě jste se už i vy ve svém životě setkali s tím, že vám chtěl někdo navykládat, jakým způsobem máte něco dělat. Nebo ještě hůř, jaký život máte vést. Možná vás dokonce o tom neustále přesvědčoval. Vy sami jste přesto cítili, že byste chtěli dělat věci jinak a hlavně po svém.

Nebo se snad pletu a takové zkušenosti nemáte?

Vím, že je těžké jít proti davu a zarytým přesvědčením. Nicméně sama ze své zkušenosti můžu říct, že to stojí za to. Nacházím v sobě pak neuvěřitelnou moc svobody a to se mi vážně velmi líbí:-).

A teď zpět k naší otázce. Já myslím, že je to většinou kvůli tomu, že nedokážeme pochopit, že jestliže nám samotným něco vyhovuje, nemusí to samé vyhovovat ostatním. Často v tom bývá zamotaná i minulost, protože dlouhé generace lidí se snaží dělat věci stejně, jak je to kdysi někdo naučil. Netvrdím, že to musí být vždycky špatně. Jenže vývoj jde neustále dopředu. Občas je tedy dobré se od těchto přežitků osvobodit.

Je tu ale jedno velké úskalí, které v nás vzbuzuje strach. Když konečně najdeme odvahu dělat věci jinak, jak to uvnitř sebe doopravdy cítíme, stává se, že nás ostatní nechápou. A co následuje pak? Bohužel to bývají pomluvy, smutek a taky vnitřní bolest. Všechno to, co je nám tak moc nepříjemné.

Respekt způsobu žití ostatních lidí je to, co bychom se měli všichni naučit. Pak by bylo v našem okolí určitě mnohem méně zloby. A všichni bychom měli mnohem více času na své radosti.

No, nebylo by to úžasné:-)? Určitě ano, co říkáte?

A právě proto bych vás chtěla k něčemu vybídnout. Přejte všem lidem kolem vás, ať dělají věci, jak oni sami chtějí. Respektujte, že i když vám osobně vyhovují určité způsoby dělání a žití, tak ne každému to může vyhovovat stejně. Přestaňte soutěžit. Snažte se soustředit jen na to, co a jak chcete dělat vy samy. Všem ostatním dopřejte prostor, jaký potřebují.

Věřím, že se vám vaše vstřícnost v mnohém vyplatí. Třeba tím, že budete mít v srdci mnohem více místa pro lásku a spokojenost. A to za to přece stojí:-)...


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.