Blog

Pitta

A máme tady poslední dóšu. Ti pozornější z vás si jistě vzpomenou, že Pitta je tvořená živly ohněm a vodou. Někdy bývá označována jako Žluč. V lidském těle je Pitta přeměna neboli metabolismus. Spojuje se s energetickou rovnováhou výdeje a příjmu tepla. Taktéž řídí trávení, zpracování myšlenek, ovlivňuje funkci zraku a kůže.

Pitta sídlí v žaludku, dále v krvi, srdci, očích a kůži. Ovlivňuje tenké střevo, dvanáctník, játra, žlučník, slezinu a žlázy. Má na starosti zejména tělo mezi pupkem a srdcem. Pitta má sklony k ukládání ámy (toxinů).

Pitta je nejteplejší ze všech dóš. Oheň se projevuje ve špatném snášení horka i v ohnivé povaze. Cílevědomost a prchlivost jsou pro Pittu typické vlastnosti. Pitta však dokáže být velmi ostrá. To může způsobit ostrovtip, bystrost a pronikavý intelekt. Pitta je ale také vlhká. Obvykle se to projevuje velkým pocením. Teplé zpocené dlaně jsou pro Pittu typické. Také časté močení je u Pitty běžné. Pitta je kyselá. Může se to projevit kyselým pachem potu.

Co se týče těla, Pitty jsou střední velikosti a vyvážených proporcí. Mají obvykle stabilní hmotnost a výkyvy snadno vyrovnávají. Vlasy mají jemné, obvykle světlé se sklonem k vypadávání a předčasnému šedivění. Vysoké čelo je typickým znakem. Pitty se vyhýbají přímému slunci, mají rádi tmu a šero. Na kůži mívají hodně pih a mateřských znamínek. Trpí na afty, ekzémy, migrény, pocení.

Zvláště v mládí má Pitta vynikající trávení, které se ovšem s věkem zhoršuje a bývá pak velmi rychlé. Chuť k jídlu i žízeň může být větší než u ostatních. Jsou často dobrými řečníky, mají vyhrazené názory a rádi polemizují. Náročné úkoly mají v oblině, proto jim ani nevadí pracovat pod tlakem. U vyhrocené Pitty je člověk velmi kritický, ambiciózní a perfekcionista. Povaha je žárlivá, vzteklá, velké ego, rád ovládá lidi. Je to požitkář a lahodí si v luxusu. Výhodou je, že je velmi pracovitý a spolehlivý. Jsou to přirození vůdci a intelektuálové. Nevýhodou ale je, že mají v životě většinou až příliš mnoho stresu.


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.