Blog

Něco málo o lymfě

Mohlo by se zdát, že lymfodrenáž z mé nabídky masáží tak trochu vybočuje. Ale jak už to bývá, zdání klame. I u lymfodrenáže se dá pěkně relaxovat, navíc lymfa je pro naše tělo velmi důležitá. A čím víc masíruji, tím víc pozoruji, kolik žen má v tomto směru problém a ptají se mě, co s tím.

Nejdřív bychom si mohli říct, co to ta lymfa vlastně je a co má v těle na starosti. Nebojte, vezmu to jen velmi stručně, tak nám to bude stačit.

Lymfa je tekutina, která se tvoří v mezibuněčném prostoru z tkáňového moku. Po těle je sbírána vlásečnicemi a dál pokračuje širšími cévami do lymfatických uzlin, které lymfu filtrují. Pro představu bych to popsala jako takovou kanalizaci našeho těla. Nejvýznamnější funkcí lymfy je tedy detoxikace. Skrz transportovanou tekutinu se odvádí škodliviny z těla ven, ale na druhou stranu zase rozváží po těle živiny.

Věděli jste, že v lidském těle o váze 70kg je asi 30 - 35 litrů lymfy, přičemž denně projde přes játra asi 1 - 2 litry? Je to mazec, že ano?

O lymfě by se toho dalo napsat mnohem víc, ale nám to bude pro představu stačit. Lymfa je prostě pro naše tělo nesmírně důležitá a měli bychom o ni všichni lépe pečovat. Přece ji nechcete mít zanešenou jako vodu v jezírku na obrázku;-).

A jak taková lymfatická masáž vypadá?

Je to velice jemná masážní technika. Nemusíte se bát, je zcela bezbolestná. Probíhá tak, že se lehce stlačuje kůže ve směru toku lymfy, aby mohla lépe proudit. Lymfatický systém totiž nemá svoji pumpu.

Jestliže lymfa nepracuje správně nebo je její činnost zpomalena, zůstávají zbytky látkové výměny v tkáních a tělo tak zadržuje vodu. Tukové buňky pak zvětšují svůj objem, vytvářejí tukové polštářky, pomerančovou kůži a otoky.

Manuální lymfodrenáž tedy odblokovává hlavní uzliny a odvede drenážovanou tekutinu vylučovacím systémem z těla ven. Tato metoda je přirozená a lékařsky zdůvodněná. Je nejen účelná, ale navíc velice příjemná a relaxační.

Tak co, nemáte chuť tuto masáž vyzkoušet?


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.