Blog

Kapha

Období Kaphy nastává během zimy, ale vládne i začátkem jara. Kapha se skládá z prvků vody a země. Bývá někdy označována jako Sliz. Je fyzickým základem pro energii ostatních dóš. Přivádí do organismu vodu, vyživuje klouby a kůži a zabezpečuje imunitu. Řídí strukturu buněk, tělesné funkce, růst, metabolismus tuků a poskytuje stabilitu mysli. Kapha sídlí v horní části žaludku. Dalšími místy pro Kaphu jsou hlava, hruď, šíje, klouby. Stručně řečeno řídí oblast od srdce směrem výše.

Kapha je těžká. Všechny těžké poruchy značí nerovnováhu Kaphy. Těžko se vychyluje, ale také se těžko vrací do rovnováhy. Kapha je studená, ale ne tolik jako Váta. Projevuje se to zejména sklonem k nachlazení, také často studeným odtažitým jednáním. Vyhrocená Kapha má na svědomí ucpání kanálů, což vede k pomalému trávení a hromadění škodlivin. Může způsobovat otoky.

Kapha je pevná a stabilní. Projevuje se to v pevnosti postojů, názorů, dobrou pamětí. Je nepohyblivá. Má ráda rutinní činnosti, setrvává ve starých chybách a obtížně se ovlivňuje. Když už se ale do něčeho pustí, má dobrou výdrž.

Kapha je sladká, to vede ke snadnému přibývání na váze. Typická vlastnost Kaphy je její dostředivost. Projevuje se ukládáním všeho. Často dochází k zadržování vody v těle. Pro Kaphu jsou velmi hojně doporučované lymfatické masáže, které jí tento problém mohou pomoci udržet v rozumné míře. Kapha také ráda shromažďuje. Může se jednat o materiální statky, ale také zážitky spolu s vědomostmi. Šetří.

Kapha je pomalá. Než si všimne, že je zima, už je jaro. Na vše reaguje se zpožděním. Poruchy Kaphy mají obvykle svoji příčinu v daleké minulosti. Kapha je měkká. To se projevuje její ladností a příjemností. Lidé jsou často dobrosrdeční, přívětiví, pečující, srdeční ale náchylní k depresi a lenosti.

Pro Kaphu je charakteristická masivní silná postava, fyzická síla a výdrž. Má ovšem sklony k lenosti. Její energie je stálá, bývá to klidná a uvolněná osobnost. Kapha nemá dostatek vlastní motivace. Potřebuje neustálou vnější podporu. Má sklony k většině civilizačních chorob, zejména k obezitě, cukrovce, vysokému krevnímu tlaku způsobenému zanášením cév. Kapha také často trpí rýmou a zanesenými dutinami a podobnými obtížemi jako je zahlenění. Nemoci způsobené Kaphou mají obvykle vleklý charakter. Trávení je u Kaphy pomalé a ne příliš výkonné.


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.