Blog

Jak lépe pochopit naše děti

Dnes tu mám trochu odlišné téma. Proč tomu tak je? No asi proto, že jak moje malé a hodné děťátko roste do poněkud většího a vzpurnějšího puberťáka, začínám se čas od času jeho přeměny tak trochu děsit. Teď je mu osm let, ale i tak to už někdy stojí pěkně za to:-).

Moc ráda si tedy přečtu i takové knihy, jako je Vychováváme děti a rosteme s nimi. Myslím, že na to, aby se člověk něco nového naučil, není nikdy příliš brzo, dokonce ani pozdě.

Určitě nejsem jediná, komu leze výchova potomka občas pěkně na mozek, a proto se s vámi o poznatky z této knihy alespoň krátce podělím. Už jsem sice pár takových podobně naučných knih četla, tedy spíše jsem se o to pokoušela, jelikož pravdou je, že ještě žádnou z nich jsem nedokázala dočíst do konce. Zmíněné způsoby výchovy mi totiž připadaly pokaždé naprosto nezasaditelné do našeho života.

U této knihy jsem měla z počátku dosti podobné pocity, ale tentokrát jsem naštěstí vytrvala a přečetla úplně každičkou stránečku. Nikdy jsem nebyla zastánkyní žádné velmi přísné výchovy, ani trestů nebo čehokoliv podobného. To prostě do mého života nepatří a nikdy patřit nebude. No a zřejmě právě kvůli tomuto mému postoji a kvůli tomu, že jsem přece jen poněkud citlivější holka, která odjakživa nesnášela jakýkoliv nátlak, mě tato kniha velmi oslovila.

Díky ní jsem konečně pochopila, že to, jaké emoce prožíváme, když se zrovna snažíme svoje děti vychovávat, pochází jen z toho, jaké myšlenky se nám v ten daný okamžik usadí v hlavě. Je to velmi prosté zjištění, to máte pravdu. Nicméně tato kniha mi velmi laskavým způsobem ukázala, že když tyto znepokojivé myšlenky klidně uvnitř sebe rozebereme, dítě vyslechneme, vyhovíme jeho potřebám nebo se alespoň snažíme společně nalézt jakékoliv lepší řešení nastalého problému, že pak dorozumění se s našimi dětmi nemusí být tak těžké, jak to občas bývá.

Velmi obdivuji ženy i muže, kteří dokáží tímto mírumilovným konceptem svoje děti vychovávat. Já se synem jsme teprve na začátku. Naše pokusy jsou často nepodařené. Někdy se jim musím uvnitř sebe dokonce smát. I tak doufám, že se nám díky příběhům z této knihy podaří si onu pověstnou důvěru navždy zachovat.

Věřím, že tato kniha je pro nás všechny, kteří hledáme odpovědi na různé otázky týkající se výchovy našich malých nebo i velkých miláčků. Může nám všem pomoci nalézt způsob, jak se se svými dětmi láskyplně a klidně domluvit. A hlavně, jak se naučit porozumět jejich vnitřním potřebám, na které se nás svým někdy dosti nepochopitelným způsobem chováním snaží upozornit:-).


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.