Blog

Emoční harmonizace

Minule jsem psala o depresi a dnes se ponoříme do tématu, jak se emočně zharmonizovat či jak se zbavit smutku. Asi víte, že to není jednoduché, ale nic není nemožné. Kdo opravdu chce, sílu v sobě najde, i když to může každému trvat různě dlouhou dobu.

Takové těžké období občas zažívá každý z nás. Naše myšlenky se plní melancholii a smutkem. Bohužel je to nevyhnutelná součást lidské existence, nebo možná je to dobře. Proč? Protože kdybychom neznali smutek, neznali bychom ani radost.

Ale co když nám trvá nalézt cestu z období smutku až příliš dlouho?

Samozřejmě platí to, co jsem psala v minulém článku. Zařazujeme do života harmonizační jídlo i pohyb a učíme se zbavovat mysl svých vlastních škodlivin. Jedna špatná myšlenka totiž dokáže vygenerovat několik dalších. Situace pak vypadá beznadějnější, než ve skutečnosti je.

A dnes bych chtěla rozvinout hlavně ten poslední krok. Jak svoji mysl detoxikovat?

Z vlastní zkušenosti můžu doporučit vypsat se z toho. Ano, právě tato technika mi v mém nejtěžším obdobím pomohla ze všeho nejvíce. Můžete psát cokoliv vás napadne. Někdy se až člověk sám diví, co z něho skrze slova leze ven. A pokud už ve své hlavě slyšíte záporné myšlenky typu, že vy přece neumíte psát. Pokuste se na to nehledět a stejně se do toho dát. Vždyť vůbec o nic nejde. Prostě to jen zkusíte a uvidíte. Číst to nikdo nebude. Teda pokud nebudete chtít.

Můžete se vypsat i formou deníku. Naučit se takový malý rituál před spaním. Podpoří to i to, že si člověk najde čas být jen sám se sebou. A vyčištění mysli před desátou hodinou večerní je ideálním způsobem, jak si dopřát kvalitnější spánek, který s našim emočním stavem velice úzce souvisí.

Když už se k tomuto činu směle odhodláte, pokuste se svůj smutek identifikovat. Zkoumejte odkud přichází, kde se ve vás bere, co ho vlastně spouští. Někomu se to může zdát jednoduché, ale věřte nebo ne, pro mnohé je to velice obtížný úkol. Náš smutek může být schovaný opravdu velice hluboko uvnitř nás.

Ale nepanikařte, pokud se budete sami sebe dostatečně dlouho ptát, určitě na to přijdete. Důležité je být k sobě zcela upřímný. Nic si nenalhávat. A až se tak stane, dostanete klíč k tomu, abyste mohli se svým smutkem něco dělat. Proto vyražte kupředu s odhodláním.

A kdyby někdo opravdu psát nechtěl, zkuste o svých pocitech s někým promluvit. I mluvení může přinést opravdovou úlevu. Nadhled někoho jiného může poukázat na něco, co třeba sami nedokážete rozpoznat. V tomto případě to však bývá malinko těžší s upřímností. Může být snažší se vypovídat někomu cizímu, kdo vás za nic nesoudí.

Pamatujte, že nemá cenu si stanovovat žádné limity. Přivádělo by vás to do stresu a tím byste si vůbec nepomohli. Naopak celá situace by se mohla zhoršit. Můžete se ale například motivovat myšlenkou, že mít šťastný život náleží i vám. Štěstí totiž není o tom, co se děje kolem nás, ale o tom, co nosíme uvnitř. A věřte, že tato změna se dá naučit. Důležité je opravdu ze srdce chtít. Znáte to, malé radosti dělají velké radosti. Štěstí se na sebe dokáže nabalovat stejně snadno jako smutek. Zkuste si tedy každý den udělat čas na věci a činnosti, které vás těší. A začněte hned.

Odhalování příčiny smutku vás samozřejmě dovede k hlubšímu sebepoznání. Poznáte jaké máte hodnoty, přesvědčení i jaké myšlenkové vzorce vás omezují. Každý má v sobě jiný druh smutku, proto nemůžu rozebírat, jak postupovat dál. Jen pro příklad, někdo třeba bude potřebovat zapracovat na odpuštění, někdo si třeba uvědomí, že jeho smutek pramení ze zloby a bude pracovat na tom, aby se rozpustila a negativní pocity se daly na ústup.

Na emoční harmonizaci neplatí žádné okamžité řešení, je to dlouhodobý proces. Uvidíte však, že jakmile jednou začnete pátrat sami v sobě, přijdete i na to, jak svůj život vylepšit. Vaše tělo a duše vám všechno řeknou, jen je třeba vytrvat a nepřestávat doufat v laskavost, kterou v sobě každý nosíme a která nám tak nenásilně dokáže pomáhat v tom naučit se nejít sám proti sobě. Protože právě tato skutečnost bývá ta pravá příčina mnohých naších obtíží. Jakmile si toto uvědomíme, může nastat klid, spokojenost i harmonie uvnitř nás…


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.