Blog

Denně trochu slunce

Mimo to, že bychom neměli zapomínat upřednostňovat sebe před druhými, aniž bychom z toho měli pocit viny, ještě všem doporučuji, aby si každý den dopřáli alespoň trochu slunce. A co když slunce zrovna nesvítí? To vůbec nevadí. Slunce může znázorňovat i naše radosti. Něco, co nás dokáže rozsvítit a rozzářit, podpořit radostný pocit uvnitř nás. Je to jakákoliv radost, kterou si sami pro sebe dopřejeme. Tohle vám budu opakovat pořád dokola a dokola:-)…

Možná ale nedokážeš posoudit, jak to vlastně sama se sebou máš. Možná navenek předstíráš, že radostný život máš, ale hluboko uvnitř víš, že to tak není. Jak ale prokouknout ty růžové brýle, které nám často stíní opravdový pohled na náš život?

Mám pro tebe jednoduché cvičení. Ano, nebude to hned, ale když ho pečlivě uděláš, budeš o sobě vědět víc.

A jak tedy na to?

Vezmi si nějaký sešit či deník a vypiš do něj události, které tě v životě nejvíce ovlivnily. Není ani tak důležitý jejich popis, ale spíše se zaměř na to, jak ses v té dané chvíli cítila. Zkoumej své emoce. Jakmile budeš cítit, že už to stačilo, následuje druhá část. Vezmi zvýrazňovač a podtrhni místa, kde ses cítila negativně. Až budeš mít hotovo, prohlídni si, jak moc se ve svém životě cítíš špatně, jak moc tě ovlivnily špatné události. Pokud jsou stránky před tebou hodně barevné, je nejvyšší čas začít s tím něco dělat. Pokusit se, aby tvůj život byl naplněn opravdovou radostí. Potom můžeš tohle cvičení třeba za nějaký čas zopakovat a podívat se, zda se tvůj pohled na prožité události mění směrem k lepšímu.

Prosím, buď trpělivá.

Tahle technika se nazývá metakognice. Jde o poznání sebe sama. Tohle poznání můžeš použít v mnoha oblastech svého života. Při psaní totiž vypne tvůj automatický režim a ty pak dostáváš možnost prokouknout, co se uvnitř tebe děje. Dostaneš tak velmi cenný nadhled, který ti ukáže, jak na tom doopravdy jsi a kde můžeš dělat něco jinak a líp.

Tak nezapomeň, každý den vnes do svého života alespoň trochu slunce, ať jsou tvé zážitky povznášející a naplňující, ať z nich můžeš čerpat inspiraci na pořád další a další svůj rozvoj k lepšímu.


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.