Blog

Co je ájurvéda

Protože u mě proběhlo pár změn, ráda bych formou blogu vysvětlila nějaké nové pojmy. Jedním z nich je právě ájurvéda, která můj život už pěkných pár let obohacuje a vlastně mě baví čím dál víc.

Bylo by tedy od věci se o ní postupně trochu hlouběji rozepsat, abyste si o ní taky mohli udělat obrázek a třeba z ní sem tam něco ve svém životě použili.

Obecné vysvětlení je, že je to nauka o životě, která pochází z Indie. Je to učení o tom, jak žít co nejvíc zdravě, naplněně a smysluplně. Patří do ní stravování, masírování a denní režim, ale to není zdaleka všechno. Ájurvéda je bohatá jako život sám. Je o všech možných principech, jak svět funguje a jak své zdraví dát do rovnováhy. Ájurvéda je celostní systém...

A jelikož jsme každý jiný, v jiné situaci a v jiných podmínkách, jsou i doporučení pro každého z nás trochu jiná. Chce to trochu pozorovat, jak se vaše tělo chová, co mu dělá dobře a co mu naopak škodí. Proto někdo má rád maso a jiný ho nesnese, někdo rád medituje a jiný zase rád zvedá činky. Takových příkladů bych mohla uvést mraky, ale snad víte, kam tím mířím:-).

Ájurvéda by se dala také popsat jako soubor doporučení, které jsou známe už přes 5 000 let. Je to prostě prastaré učení o zdravém životním stylu, ale i když jste o ájurvédě nikdy neslyšeli, třeba ji žijete aniž byste o tom věděli. Možná jste zvyklí ladit se na přírodu a žít v souladu s ročními obdobími, nebo možná se inspirujete u babiček a prababiček, jejichž moudra jsou platná i dnes.

Je to jednoduché, ájurvéda je všude kolem nás...


(obrázek - zdroj Pinterest)


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.