Blog

Ájurvéda a zdraví

V minulém článku jsme si řekli o dóšach. Jejich znalost je v ájurvédě základ všeho. Je však dost pravděpodobné, že jste zapadli do více než jedné dóši. Je to tím, že všichni v sobě máme všechny tyto dóši. Každý z nás je má však v určité nerovnováze. Někdo má silnou Vátu, někdo Kaphu a někdo zase Pittu. Nebo mohou být vychýlené i dvě různé dóši a jedna úplně potlačená. Kombinace je opravdu různá. Každý jsme přece originál, a tak to má každý úplně jinak.

Zdraví se dle ájurvédy nejsnadněji definuje slovem rovnováha. Ano, uhodli jste. Jde právě o rovnováhu mezi těmito dóši. A na každém z nás je, abychom se o tuto rovnováhu v našem těle snažili a podporovali ji všemožnými způsoby.

A co se děje, když o tuto rovnováhu nepečujeme?

Logicky vyplývá, že tělo nerovnováha zatěžuje. Tělo je chytré a bojuje, jak jen to jde. Do nekonečna opravuje naše chyby. Zpočátku na povrchu nic nepozorujeme, ale když to trvá hodně dlouho a chybujeme stále dokola, najednou naše zdraví začne kolísat. Začneme se cítit špatně. Postupně nám do života přichází různé problémy a my se nestačíme divit. Až o hodně později nám začne docházet, že jsme si to vlastně zapříčinili tím, jak žijeme.

Když už v těle vypukne nemoc, bývá obtížnější navrátit tělo zpátky do rovnováhy. Nejlepší je starat se o své zdraví ještě předtím, než něco takového nastane.

Způsobů je mnoho. Právě východní medicíny spolu s ájurvédou se předcházení nemocem věnují poměrně hodně. Není to jen o tom, co jíme za jídlo, ale i o tom, jak se v životě chováme, co děláme, také o našich myšlenkách a spánku. Ájurvéda učí, že naše bytost je jednotou těla, duše a ducha. Na všech těchto úrovních je třeba pracovat, pokud se chceme vyléčit. U každého může být problém významnější na jiné úrovni, ale pracovat musíme na všech. Je to prostě o celém naším denním režimu, o kterém si řekneme v příštím článku.


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.