Blog

Ájurvéda a koření

Jedním z nejúčinnějších a zároveň nejjednodušších způsobů, jak kladně ovlivnit naše zdraví je užívání koření. Pomocí koření můžeme i jídlo, které není dokonalé vylepšit, aby alespoň neškodilo, a průměrné jídlo zase třeba změnit v jídlo, které našemu tělu dodá nějaké ty potřebné látky návíc. Správně okořeněné jídlo výrazně zlepšuje trávení. Můžeme skrze koření dodat do našeho těla i specifické léčivé látky, a to jednoduchým a příjemným způsobem. Zvýšíme uspokojení našich chutí a tím rovněž podpoříme léčivý proces pro naše tělo.

Proto je dobré se o koření zajímat trochu hlouběji a jeho konkrétní účinky si nastudovat. Můžeme si doma udělat menší zásobičku těchto barevných zázraků a začít je postupně zařazovat do přípravy jídel. Ti důkladnější si mohou udělat i krabičku na cesty, aby měli své oblíbené koření vždy po ruce. Mohou si do ní dát rozemleté koření vhodné pro svoji konstituci či pro nerovnováhu, kterou chtějí vyladit. Pochopitelně musíme vědět jaké koření se pro nás hodí.

A jaké koření tedy dle konstituce používat?

Zahřívací koření - vhodné především pro Vátu - např. hřebíček, muškátový oříšek a květ, skořice, badyán, bobkový list, pískavice, římský kmín, anýz, kopr a asa foetida.

Ochlazující koření - vhodné především pro Pittu - např. kardamom, vanilka, koriandr, fenykl a růže.

Pálivé koření - vhodné především pro Kaphu - např. kurkuma, zelený a černý pepř, zázvor, hořčice, chilli a cayenský pepř.

Zvyk kořenit si jídlo vlastním kořením je jeden z nejjednodušších a přitom nejúčinnějších dobrých zvyků. S láskou připravené jídlo je samozřejmě ještě lepší. A nezapomeňte, koření můžeme dávat, jak do vařených pokrmů, tak i do pomazánek či jen tak něco posypat. Fantazii se meze nekladou. Tak hurá do toho...


(obrázek - zdroj Pinterest)


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.