Blog

Ájurvéda a elementy

Každý člověk je jiný, to je nám všem asi jasné. Ale přemýšleli jste někdy, proč to tak je? Ájurvéda proto má jednoduché vysvětlení. Naše rozdílnost spočívá v přírodních elementech, které všichni obsahujeme v různém poměru.

Přírodní elementy všichni známe. Je to voda, oheň, země, vzduch, ale i prostor. Možná se vám to nezdá, ale opravdu všechno a všichni tyto elementy obsahujeme, akorát v jiném poměru.

Pojďme si to přiblížit trochu blíž na lidském těle. Máme v sobě nějaký prostor, ve kterém se pohyb zajišťuje skrze vítr (plyn), přeměna (trávení) skrze oheň, díky zemi jsme pevní a hmotní a díky vodě to všechno drží pohromadě.

Tak co, už si dokáže představit o něco lépe?

A to není všechno. Ke každému elementu můžeme přiřadit i smysl a vlastnost. Díky prostoru slyšíme a pociťujeme suchost, díky větru se hýbeme, dotýkáme a pociťujeme drsnost, Díky ohni se měníme, vidíme světlo a pociťujeme teplo. Díky zemi jsme pevní, hmotní a stabilní a máme vyvinutý čich. No a voda zajišťuje chuť a z vlastností těžkost a olejnatost.

A teď se konečně můžeme podívat blíže na tu rozdílnost mezi lidmi. Osobnost, u které převažuje prostor je pomalá, křehká, lehká až éterická. Osobnost s převažujícím větrem je také lehká a křehká, ale velmi rychlá a neklidná. Ohnivá osobnost je vášnivá, temperamentní, ambiciózní a ráda dělá ze všeho drama. Osobnosti, u které převažuje voda jsou velmi jemní, flexibilní a uvolnění. Mají laskavou povahu, ale jsou často smutní. No a konečně lidé s převažujícím živlem země. Ti jsou stabilní, těžcí, nic je nerozhází, ale často se zasekávají na místě.

Už vám to dává smysl?


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.