Blog

Ájurvéda a deprese

Možná je to tím, že začal podzim, možná je to dobou v jaké žijeme, ale slova jako deprese a úzkost slyším častěji a častěji. Dnes se mě dokonce jedna blízká kamarádka zeptala, jak tyhle stavy vidí ájurvéda?

Já nejsem lékař ani psycholog. Pokud někdo z vás trpí depresí, tak prosím vyhledejte odborníka. Můžu jen doporučit, jak se těmto stavům pokusit předcházet, či jak je alespoň částečně harmonizovat vlivem činností, jaké naplňují náš obyčejný běžný den.

Pokud čtete pravidelně moje články, tak už víte, že tahle východní nauka o životě hlásá, že je důležitá rovnováha. A všechny nemoci i ty duševní vznikají tak, že jsme rovnováhu ztratili.

My se však můžeme pokusit ji malými krůčky zase navrátit. Důležité je chtít s tím něco dělat. Vzít do rukou svou vlastní zodpovědnost a nenechat to pouze na lékařích. Pilulky vám můžou pomoci v těžké situaci, ale dlouhodobě bychom se na ně spoléhat neměli.

A jak to teda vidí ájurvéda?

Asi tak, že deprese je stav mysli, kdy je její přirozená čistota, kreativita a vitalita zastíněna jakousi pomalostí, nepříjemnými zážitky, traumaty či všelijakými stresy, což následně vede k nahromadění temnoty a tíhy v mysli. A tato temnota se pak vynořuje, jak se jí zrovna zlíbí, často bez jakéhokoliv předchozího varování.

A jak tomu můžeme předcházet?

Můžeme k tomu přistoupit různými způsoby. Třeba tak, že stejně jako jsme zvyklí detoxikovat své tělo, měli bychom se naučit pravidelně pročišťovat i svoji mysl. Zbavovat se všeho, co v ní nechceme. Najít si techniky, které nám mysl projasní a posilní. Důležitý je spánek, ale pozor není to o množství, ale především o jeho kvalitě. Mnoho lidí s depresí spí příliš mnoho, klidně dřímají i během dne. Nejdůležitější a nejzdravější čas na spaní je mezi 22:00 a 2:00. Spánek v tomto čase je cennější než kdykoli jindy. Možná budete překvapeni, jaký rozdíl to může znamenat!

Dále nám může pomoci i jídlo. Ve střevech sídlí naše imunita a to nejen ta fyzická, ale i duševní a emoční. Je to velmi rozsáhlé téma, proto jen ve zkratce. Každá potravina má svoji vlastní energii. Ájurvéda je rozděluje na Sattva, Rajas, Tamas (živé, pohyblivé, mrtvé). Přirozeně bychom měli jíst co nejvíce potraviny živé, což je čerstvá zelenina, ovoce, ořechy a semínka, spolu s různými kvalitními obilovinami. Naopak se chceme vyhnout masu, sýrům a smaženým jídlům. Není to však o tom, jíst pouze čerstvé a nezpracované potraviny! Je to o tom, z těchto potravin připravovat jídlo dle naší konstituce. Nicméně ale ani toto není všechno, protože i pohyblivé a mrtvé potraviny mají mít v našem jídelníčku místo. Potřebujeme všechny druhy, ale kvalitní živé potraviny by měly samozřejmě převažovat. Kvalita našeho jídla ovlivňuje myšlení víc, než si myslíme.

Tyto vlastnosti energií jsou naprosto ve všem. Existuje i pojem jako Tamasické návyky. Jsou to ty, které zvyšuji letargii, setrvačnost a hlavně otupělost naší mysli. Tyto návyky bohužel s nástupem deprese zesilují, proto bychom si na ně měli dávat pozor. Pokud nevíte, kam tím mířím, tak je to například sledování zpráv v televizi, nadměrný spánek, dělání podřadných úkolů, které nás ani trochu nenaplňují.

A důležitý je i pohyb, který rozhýbe kardiovaskulární systém. Jaký je pro vás vhodný, zjistíte opět podle vaší konstituce. Určitě by vás měl bavit, protože jedině tak dokáže depresi z vašeho těla vykořenit. Pokud vám chybí motivace, pokuste se s někým spolupracovat, klidně s nějakou kamarádkou, ale nezapomeňte, že toxičtí mohou být i někteří lidé. Proto svou společnost vybírejte velmi pečlivě.

Jestliže je těch doporučení na vás hodně, zkuste je do svého života zařazovat postupně. Na nic netlačte, protože to by vám opět přivedlo další stres a to rozhodně nechceme. Když na to půjdete pěkně pomaloučku polehoučku, věřím, že dokážete dát váš život opět zpátky do rovnováhy, v níž jste kdysi bývali a v níž se zase ustálíte…

Přeji všem, abychom v sobě dokázali nalézt dostatek světla na prosvětlení naší temnoty.

Namaste


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.