Blog

Sbírej krásu očima

Dnes je zamračený den s mírným občasným mrholením. Pro někoho katastrofa, pro jiného ráj. Po ranní masáži, vyprovázím klientku až na nádraží. Mám chuť se trochu projít a ještě si popovídat. Cítím, že jsem ještě nepředala úplně vše, pro co si ke mně přišla.

,,To si nevezmeš ani deštník?” zeptala se mě.

Jak už jsem psala, nepršelo, jen slaboučce mrholilo, možná ani to ne. Deštník byl naprosto zbytečný. Ráda chodím jen tak bez jakékoliv zátěže. V kapse mám akorát kapesníček a klíč od domu. Navíc mi připadá, že je velmi příjemný a svěží vzduch. Užívám si ho s každičkým nadechnutím. Ptáčci štěbetají ve větvích, vlhkost v ovzduší násobí vůni nedaleko kvetoucích mirabelek, zahrada se svěže zelená a kvete. Všechno je dokonalé. Nemůžu se toho nabažit. Mávnu rukou a vydáváme se na cestu. 

,,Víš, já mám ve svém životě vlastně kolem sebe samé trosky. Možná proto vidím svět v šedých a tmavých barvách a z hodně věcí dělám problém, i když to tak ve skutečnosti vůbec není. Vím to o sobě. Jenže já nejsem schopná žít lehce,” povzdychne si klientka. Téma k rozhovoru je na světě.

Měli bychom si všichni uvědomit, že každý člověk je originál a každý člověk potřebuje prožít něco zcela odlišného. Není důvod se s někým srovnávat a trápit se tím, že já nejsem taková nebo maková jako někdo vedle mě. Navíc je jasné, že každý si v životě prochází obdobím radosti i smutku. Neznám nikoho, kdo by to tak neměl.

Důležité však je se v tom neutápět. Nic přece netrvá věčně. Pohled na život se může změnit jako mávnutím kouzelného proutku, stejně jako může sluníčko během okamžiku vykouknout zpoza zamračených mraků.

Ale jak si pomoci?

Například tím, že se naučíme v sobě živit energii, kterou chceme do svého života přitáhnout. Chceš vidět svět krásný a umět se radovat? Zkus si uvědomit činnosti, které máš ráda, při kterých se cítíš dobře, a pak je dělej. A s tou krásou je to asi takhle: Prožívej život v přítomnosti a dívej se kolem sebe. Věř, že krásy je všude hodně a je tu pro každého, kdo o ni má zájem. Až se dostatečně naučíš všímat si jí, budeš ji snadno v každém okamžiku sbírat očima. Ve finále ti bude jedno, jestli budeš mít radost z rozkvetlého stromu, usmívající se kamarádky či z pohledu na zívající kočičku líně se protahující na ulici.

Sbírání krásy očima je jednoduchá metoda. Je každému k dispozici neomezeně a kdekoliv. Svět není jen tmavé a šedé místo zaplněné starostmi a zlobou. Ano, nepříjemností je všude hodně, ale všude kolem nás je také krása. Je důležité pustit ji k sobě do srdíčka, vstřebávat ji a předávat ji zase dál. Od té doby se k vám bude pořád dokola vracet. Jakoby se jí u vás zalíbilo, jakoby se u vás cítila dobře a nechtěla se od vás odtrhnout. Je to nekonečný kolotoč přijímání a dávání. A tak je to se vším.

Klidně se na to můžeme podívat i z druhé stránky. Lidé, kteří vidí ve všem katastrofu a zlo, přesně toto vidí i ve svém životě. Často si to neuvědomují, ale tvoří si to sami. Vlastně je to síla frekvence. Ta, kterou vysíláme, se k nám také zase vrací.

Jakmile si tento fakt zvědomíme, problém mizí. S krásou je to na jaře přece obzvláště jednoduché. Vždyť všude kolem nás kvetou stromy, květiny se třpytí v různých barvách, ptáčci zpívají, sluníčko přináší optimistický pocit do našeho srdce. Krása je všude, zkus se takhle podívat na svět kolem sebe. Opravdu záleží jen na tobě a tvém nastavení. Možná to chce trochu cviku a povzbuzení do začátku, ale důležité také je naučit se žít v přítomnosti. Nemysli na to, co bylo, ani na to, co bude. Jen žij tady a teď, sbírej krásu očima, važ si sebe i ostatních a respektuj přirozené procesy, které prožíváš…


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.