Blog

Jak je to s půstem

Jaro už je skoro za dveřmi a všude možně na nás vyskakují články o tom, jak se správně detoxikovat. Dnes na terapeutické procházce jsme toto téma hojně rozebíraly. Můj pohled na věc je asi takový.

V první řadě bych chtěla zdůraznit, že půst není dieta. Půst je brán jako očista těla. Může vypadat u každého jinak. Ani v této oblasti není potřeba se zařazovat do nějaké škatulky. Každý je jiný, na to bychom měli všichni hojně pamatovat.

A proč se půstu vlastně věnovat?

Žijeme v době, kdy máme kolem sebe velké množství toxických látek. Do našeho těla se dostávají, ať chceme nebo ne. Například z jídla, ovzduší nebo třeba z vody. Proto je dobré čas od času tělu v úklidu těchto nežádoucích látek trochu pomoci.

Z pohledu ájurvédy na to můžeme jít samozřejmě z poznání, které jsme si psali už dříve. Ano, znalost dóš nám v tom může hodně pomoci. Když nám nejde například během roku dodržovat ájurvédské doporučení, můžeme to zkusit třeba alespoň v období přicházejícího jara, kdy je kapha na vzestupu.

Chce to trochu odhodlání, ale nemá smysl to tlačit na sílu. Tělo bychom měli čistit vždy, když cítíme, že je to třeba. Akorát bych vynechala zimní měsíce. To se tělo potřebuje udržovat v teple a v pohodě, tudíž nevidím jako příliš rozumné řešení ho stresovat jakýmkoliv větším vynecháváním jídla. Buďme na svoje tělíčko hodní. Snažme se na něho nacítit. Ono nám dá určitě nějakým způsobem dostatečně najevo, že by nějaká ta očista byla vhodná.

Až k nám tedy přijde ten pravý impuls, můžeme se do toho dát. U někoho může třeba půst vypadat tak, že bude pít pouze vodu, zeleninové či ovocné šťávy. U jiného například postačí vynechání masa či mléčných výrobků. Můžeme se klidně vzdát průmyslově zpracovaných potravin nebo alespoň sladkosti a kávy. Je to čistě na každém z nás. Každý má jiné cíle a potřeby. Určitě si v půstování zachovejme svůj vlastní styl a rytmus. Nenechme si od nikoho nic navyprávět. Pouze se inspirujte a při tom poslouchejte, s čím vaše tělo rezonuje a co by se mu líbilo.

On by půst nikdy neměl být jen o vynechání jídla. Spolu s tělem bychom měli čistit i mysl. Vyvarujme se tedy negativním myšlenkám a pokoušejme se být co nejvíce v klidu. A s tím souvisí i velký nešvar naší doby. Půst totiž může klidně vypadat i tak, že si dáme třeba měsíc bez mobilu či alespoň bez sociálních sítí:-). Očista tak bude mít dalekosáhlejší účinek. A o to nám přece jde. Výsledkem půstu by měl být stav, kdy se budeme cítit plní svěží energie.… Tak co, jdete do toho?


Zpět na blog
Lenka Prošková

Lenka Prošková

Ví, že má život takový, jaký si ho udělá. Ráda se učí nové dovednosti, které pak obohacují ji i její okolí. Lenka je autorka tří knih pro ženy Všechno má svůj čas, Krásná neznámá a Zdání klame. Píše nejen knihy, ale také články, díky nimž se snaží ostatní inspirovat k celkové harmonii života. A poslední velkou novinkou je, že svoji klidnou energii začala druhým nabízet v harmonizačních masážích. Laskavý vědomý dotek formou masážní terapie Awakening udal nový směr nejen jí, ale už i mnohým dalším…

Lence můžete napsat na info@lenkaproskova.cz. Najdete ji i na Instagramu.